Pojat kävivät elämänsä ensimmäisessä näyttelyssä eilen Jyväskylässä. Capo oli avoimessa luokassa, kun sillä ei vielä ole vaadittavaa tulosta käyttöluokkaan ja Yasso oli ainoana (?!) koirana käyttöluokassa. Rotuna on siis saksanpaimenkoira, joka aikoinaan on jalostettu käyttökoiraksi, eikä Jyväskylän KV-näyttely ole mikään ihan pienimmästä päästä. Sakemanneja taisi olla 53kpl ilmoittautuneena, ja tosiaan tasan yksi urosten käyttöluokkaan... Mihin tätä rotua ollaan viemässä? Tiedän kyllä enemmän kuin hyvin, että rotu on jakautunut kahteen eri linjaan, mutta minkä ihmeen takia saksanpaimenkoirasta on koskaan edes pitänyt alkaa tehdä näyttelykoiraa? Valittavissa on kuitenkin satoja rotuja, jotka ihmiset ovat tehneet nimenomaan sitä varten, että niitä on kiva puunata näyttelykehään ja pitää sohvakoirana kotona. Ymmärrän toki, että käyttökoiriakin pitää (tai ainakin pitäisi) käyttää näyttelykehässä kääntymässä, ettei ulkomuotojalostus unohdu ihan täysin, mutta siinä vaiheessa on menty tämän rodun kohdalla perse edellä puuhun kun ollaan tuotu näyttelymenestys kaiken muun edelle. Sakemannikehän viereisessä isossa kehässä oli samaan aikaan sakemannien arvostelujen kanssa menossa sekä poliisikoiranäytös että mondioring-näytös, ja meidän poppoon koirat taisivat olla ainoat, joiden katseet terästyivät ruoskan paukkeen ja maalimiehen temuamisen kaikuessa hallissa. Toisten koirien katseet terästyivät, kuin omistajat huutelivat nuppua ja roosaa kehän reunalla ja päästivät mitä ihmeellisempia äännähdyksiä... Tällä kertaa lelut eivät kuitenkaan lentäneet ja vinkuneet, se kun olisi liian räikeää Kennelliiton sääntöjen rikkomista.

En voi vaikuttaa muiden mielipiteisiin, joten antaa saarnaamisen olla. Toivo on jo menetetty kauan sitten tuon toisen linjan osalta, mutta onneksi rotumme tosiaan on jakautunut kahtia. Puhuimme kaverini kanssa näyttelymatkalla siitä, että käyttölinjaisia pitäisi enemmän viedä näyttelypuolellekin, ensinnäkin jotta harrastajat ja tuomarit tottuisivat näkemään myös niitä kaikkien geelien joukossa, ja toiseksi jotta käyttöpuolellakin opittaisiin katsomaan vähän sitä rakennetta. Missään nimessä ei pidä rakenteessa tähdätä siihen, mitä näyttelypuolella ihannoidaan, mutta aikoinaan näyttelytkin ovat olleet fiksu tapa kehittää rodun jalostusta parempaan suuntaan eivätkä ne aivan kokonaan ole menettäneet merkitystään sillä saralla, vaikka tuntuvatkin ihannoivan aivan liian paljon äärimmäisyyksiin vietyjä koiria.

Olen kaikin puolin tyytyväinen näyttelymatkaamme ja koirien arvosteluihin. Niistä löytyy ne asiat, mitä itsekin on pistänyt merkille. Tässä vielä poikien arvostelut:

 

Fluss-strand Buddy. Tuomari Norman Deschuymere, Belgia.

Scissor bite. Masculine head. Roman nose. Little bit snipy nose. Good topline, good chest. Good angulations, good bones. Brown eyes. By movement very loose in front. Hoocked tail. AVO EH

Yumbo von der Fasanerie. Tuomari Norman Deschuymere, Belgia.

Complete scissor bite. Masculine head with roman nose. Needs to be stronger in back. Good chest. Needs a little bit more forechest. Medium angulation in front, good in rear. French in front. By movement very narrow in rear, loose in elbows. KÄY H

 

Tavoitteet näyttelyiden suhteen on nyt saavutettu, ja Capo jopa ylitti odotukset! Tiesin kyllä, että se on parempi rakenteinen kuin Yasso, mutta että oikein KV-näyttelyssä saa erittäin hyvän! En voi olla muuta kuin ylpeä mustasta käyttölinjaisestani, joka veti punaisen nauhan kun monet näyttelylinjaisetkin palasivat kehästä sinisen tai jopa keltaisen nauhan kanssa. Taisi jäädä pienen pieni näyttelykipinä itämään tästä reissusta, saa nähdä josko keväällä matkataan taas johonkin näytelmään hakemaan toistenkin tuomareiden mielipiteitä, vai mitä Virve? :)